Mediation

Mediation, de kranten staan er de laatste tijd vol van. De rechtbanken zijn bezig met proefprojecten, bedrijven gebruiken het in reorganisaties. Maar wat is mediation nu precies, voor wie is het geschikt en hoe werkt het?

Wat is mediation?
Mediation is het gezamenlijk oplossen van een geschil met behulp van een neutrale derde, de zogenaamde mediator. Met behulp van deze mediator zijn er voor de betrokken partijen veel meer creatieve oplossingen mogelijk dan in een juridische procedure of conflictsituatie. Er wordt niet gestreden om de juridische standpunten of persoonlijke stokpaardjes, maar gesproken over de belangen van partijen. Bovendien is de procedure sneller en goedkoper, terwijl de relatie tussen partijen niet onnodig wordt beschadigd. Het bereiken van een gezamenlijke oplossing zorgt voor een win/win resultaat voor alle partijen. Daarnaast zijn gemiddeld de kosten van mediation aanzienlijk lager dan die van een procedure voor de rechtbank.

Voor wie is het geschikt?
Mediation is in vrijwel alle conflicten een goed middel om tot een oplossing te komen, maar is bij uitstek geschikt voor geschillen in het MKB en in interpersoonlijke relaties. Bijvoorbeeld een conflict met een leverancier, een werknemer, een familielid/partner of een buurman. Door het conflict wordt het moeilijk om de relatie voort te zetten, zelfs wanneer beide partijen dat toch zouden willen. Via mediation wordt tussen partijen de lucht geklaard. Hierdoor wordt het mogelijk om zaken met elkaar te blijven doen. Daarnaast beschikt niet iedereen over de financiŽle ruimte en de tijd om een langdurige procedure te voeren.  Kortom, mediation is de moeite van het overwegen waard.

Hoe werkt het?
Mediation is laagdrempelig en vindt plaats op basis van vrijwilligheid en vertrouwelijkheid van de betrokken partijen. Het is een informele en flexibele procedure waarin partijen zich actief opstellen. triplekey biedt je de mogelijkheid om eerst kennis te maken. In dit eerste gesprek kijken we met elkaar of het "klikt", en vervolgens kijken we samen naar de mogelijkheden die mediation kan bieden.

Voordat de mediaton echt begint, tekenen de betrokken partijen een overeenkomst waarin zij zich verplichten tot vertrouwelijkheid. Hierdoor zijn zij vrij om al hun belangen, zorgen en wensen naar voren te brengen zonder dat dit de positie in een eventuele latere rechtzaak zal schaden. In het eerste gesprek wordt al snel duidelijk of de mediation kans van slagen heeft. Als eenmal gestart wordt met de mediation neemt mediation gemiddeld zo'n 5 tot 15 uur in beslag. Uiteindelijk wordt de succesvolle mediation afgesloten met het vastleggen van de oplossing in een overeenkomst.

Informatie
Voor mediation ben je bij triplekey op het juiste adres. Mocht je hierover meer informatie willen, dan kun je met je vraag ons bereiken via de telefoon of de mail. Ga nu naar onze contact pagina.